Toen ik geboren werd, hingen de vlaggen in Nederland half stok. Maar in huize ter Horst was het natuurlijk feest. Ik groeide op boven een fietsenwinkel in Arnhem. Daar las ik Wipneus & Pim, De Vijf en Snuf de Hond. Maar ook Asterix, de Donald Duck en de Eppo.
Op de middelbare school was ik goed in Nederlands en aardrijkskunde en een stuk minder in gym en economie. Onvergeeflijk trouwens dat ik geschiedenis en natuurkunde heb laten vallen. Ik las Hermann Hesse, Kees van Kooten en Waterschapsheuvel, met die konijntjes.
Na wat omzwervingen (niet op straat hoor, ik wist niet zo goed wat ik wou, werkte een jaartje als vakkenvuller en fietste bijna elke dag de Rijnbrug over om nieuwe elpees te kopen) ging ik op de universiteit literatuur (ALW) studeren. Daar las ik Marcel Proust, Nietzsche (gezondheid!) en Herman Gorter.
Je begrijpt wel dat ik daarna niet zo makkelijk werk vond. Ik was een jaar lang werkeloos en in dat jaar las ik de belangrijkste boeken van mijn leven. Boeken uit een heel andere hoek van de bieb. Over de aarde, over evolutie en over het heelal. Daar hadden ze me op school veel te weinig over verteld.
Ik ging werken bij de SLO, een soort CITO, maar dan zonder toetsen. Daar deed ik hele saaie dingen, maar ook hele leuke. Ik schreef bijvoorbeeld lespakketten over gezondheid, ik bedacht educatieve fietszwerftochten die ik zelf moest uitproberen en ik schreef voor informatiecentra over natuur en nieuwe wegen. Zo ontdekte ik wat ik eigenlijk het beste kon: dingen in het kort heel duidelijk uitleggen en zorgen dat het ook nog leuk is om te lezen.
In 2000 begon ik mijn eigen tekstbureau: Rake taal. Zo hoefde ik steeds minder saaie dingen te doen. Ik ging schoolboeken schrijven voor aardrijkskunde, natuur en taal. Museumteksten over walvissen, kompassen en ammonieten. En ik bedacht samen met drie anderen een hele serie informatieve e-books: Duh!
Al die dingen doe ik trouwens soms nog steeds wel. Maar sinds ik kinderboeken schrijf ga ik ook bij scholen en bibliotheken langs. Ik vertel over mijn boeken, leg uit hoe klimaatverandering werkt, beantwoord samen met knuffel Cor al jullie vragen en speel als het even kan een toffe quiz. Als je wilt dat ik ook bij jullie langskom, moet je juf of meester gewoon even naar de Schrijverscentrale.
In de tussentijd ging ik trouwens ook nog even samenwonen en kreeg ik twee kinderen en twee konijnen. Je vindt hun namen allemaal in het dankwoord van Hé Aardbewoner! en Palmen op de Noordpool. Nou ja, behalve die van de konijnen. Maar die staan in Van oerknal tot robot en Het Eigenwijze Huisdierenboek. En tot slot, voor je weet maar nooit, een foto van mij met de zilveren griffel, champagne en een korte broek.