Meer dan twintig lesideeën voor de Kinderboekenweek 2021

Daar zijn we weer! Hier wat lessuggesties bij het thema van de Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil. De kinderboekenweek gaat over beroepen dus. Daar heb ik wel wat leuke boeken en lessuggesties bij. Ik heb de lesideeën heel summier beschreven. Zie het als aanknopingspunten. Sommige lesideeën zijn in te zetten voor alle groepen. Andere zijn misschien vooral geschikt voor onderbouw, middenbouw of bovenbouw.

1. Lees een kinderboek. 

2. Laat kinderen boeken zoeken voor mensen met verschillende beroepen. Welk boek vinden ze geschikt voor een rechter, een ontdekkingsreiziger of een (halve) soldaat? Laat ze bijvoorbeeld eerst 3 uiteenlopende beroepen kiezen en er daarna boeken bij kiezen. Laat ze op papier of voor de klas uitleggen waarom een boek vooral voor dat beroep geschikt is.

3. Lees Alaska van Anna Woltz, waarin een hulphond een centrale rol speelt. Laat kinderen andere hondenbanen zoeken. Er zijn er heel veel.

4. Lees andere boeken over dierenwerk. Bijvoorbeeld Laika tussen de sterren of Soldaat Wojtek van Bibi Dumon Tak.

5. Wat is het beroep van de vader van Lampje, de moeder van Eva uit Het Werkstuk en de vader van Pippi? Zoek beroepen van andere personages.

6. Zoek naar beroepen in informatieve boeken. In Lang geleden, Het Raadsel van alles wat leeft en Viruswereld komen er bijvoorbeeld heel wat voor. Wat moet je doen om viroloog, paleontoloog of vrijheidsstrijder te worden?

7. Noteer tijdens de Kinderboekenweek alle beroepen op een groot vel papier. Schrijf erbij in welk boek de kinderen het tegenkwamen.

8. Vraag aan het begin van de Kinderboekenweek ieder kind om een top 3 van beroepen te maken. Vraag aan het eind of de top 3 veranderd is. Welke nieuwe beroepen hebben ze ontdekt?

9. Lees over hoger beroep in De Zweetvoetenman. Laat kinderen een verhaal schrijven waarin de hoofdpersoon een steeds hoger beroep heeft. Bijvoorbeeld van mijnwerker tot kraanmachinist of van metrobestuurder tot astronaut.

10. Bekijk websites en wikipediapagina’s van kinderboekenschrijvers en illustratoren. Welk beroep hadden zij voor ze schrijver werden? Of draai het om: zoek een schrijver die eerst juf, politicus of archeoloog was. Welk beroep komt het meeste voor? Is dat logisch?

11. De meeste kinderboekenschrijvers kunnen niet leven van hun schrijfwerk. Zoek welke baan zij ernaast hebben. Wat zie je daarvan terug in hun boeken? Kijk bijvoorbeeld eens bij Linda Dielemans of Geert-Jan Roebers.

12. Lees Avonturen van de dappere ridster. Hou een discussie over zogenaamde mannen- en vrouwenberoepen. Moeten er aparte namen zijn voor vrouwelijke schrijvers, illustratoren, ridders? Wat voor namen?

13. Laat kinderen vacatures schrijven voor bijzondere beroepen als leeuwentemmer, gifmenger of dictator. Laat andere kinderen een sollicitatiebrief schrijven en een sollicitatiegesprek voeren.

14. Welke beroepen zijn er niet meer? Wat zijn beroepen van de toekomst? Welke beroepen hebben ze in andere landen maar niet bij ons?

15. Welke achternamen komen van een beroep? Denk aan Smid, Bakker en De Boer. Verzamel er zoveel mogelijk, in de klas, maar bijvoorbeeld ook bij bekende Nederlanders.

16. Maak een beroepenalfabet: acteur, boer, conducteur…

17. Verzamel aptoniemen. Dat zijn namen die passen bij het beroep dat iemand heeft. Denk aan Hennie de Haan (voorzitter van de vakbond van pluimveehouders) en Benno Baksteen (piloot).

18. Laat de kinderen zelf grappige aptoniemen bedenken en een verhaal schrijven met die persoon in de hoofdrol. Kapper Kaal, tandarts Au, slager Bakker, visser Graat, brandweerman Vonk…

19. Zijn er (groot)ouders die een beroep hebben of hadden dat kinderen kennen uit een boek? Nodig ze uit op school en laat ze erover vertellen. Leg de (groot)ouders citaten voor uit het boek en vraag of ze die herkennen uit hun beroepspraktijk.

20. Lees over (veranderingen in) beroepen in De oma van de oma van mijn oma. Speciaal voor de kinderboekenweek heb ik een pdf gemaakt met drie verhalen, gratis en voor niets.

21. Lees de verhalenbundel Weet je wat ik worden wil, waarvoor ik ook een verhaal mocht schrijven. Mijn verhaal heet Krampeerweekend en gaat over kinderen die nog helemaal niet weten wat ze willen worden.

22. Laat kinderen lego- of playmobilpoppetjes meenemen die passen bij beroepen. Hou goed bij welke van wie is!

23. Het Klokhuis heeft verschillende uitzendingen gemaakt over kinderboekenschrijvers en illustratoren. Ze zijn te vinden onder verschillende zoekwoorden: kinderboekenschrijver, illustrator, kinderboek

24. Speel de Beroepenquiz van Jozua Douglas (10 minuten, digibord).

25. Handig overzicht van kinderboeken over beroepen.

26. Download de Beroepenboom, waarin je op basis van je interesse een kinderboek bij een beroep kunt vinden (pdf).

> Misschien ook interessant: bekijk de uitgebreide lesbrief over virussen, vaccins en nepnieuws bij mijn boek Viruswereld.

Een gedachte over “Meer dan twintig lesideeën voor de Kinderboekenweek 2021

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑