Hier zijn mijn tips en lessuggesties bij het thema van de Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis. Zoals gewoonlijk heb ik ze heel summier beschreven. Zie het als aanknopingspunten. Sommige lesideeën zijn in te zetten voor alle groepen. Andere zijn misschien vooral geschikt voor onderbouw, middenbouw of bovenbouw.
- Lees een kinderboek.
- Lees een gedicht van Pim Lammers.
- Lees een boek en teken het huis of het gezin uit dat boek zoals jij het voor je ziet.
- Maak een foto van de boekenplank op jouw kamer of bij jullie thuis. Laat hem aan anderen zien en vertel iets over drie van de boeken.
- Kan jullie boekenkast een frisse wind gebruiken? Vraag welke boeken weg mogen en ruil ze met leuke boeken in een minibieb.
- Lees een boek waarin het gezin (ongeveer) net zo is als bij jullie thuis.
- Lees een boek waarin het gezin echt totaal anders is dan bij jullie thuis.
- Lees voor aan jullie huisdier.
- Schrijf een verhaal over jullie huis. Wat heeft het huis allemaal meegemaakt? Er komen mensen door de deur, er worden gaten in geboord, er rennen kinderen van de trappen.
- De meeste mensen hebben maar één huis. Maar je kunt je ook op andere plekken thuis voelen. Wat is jouw tweede thuis? Waarom?
- Lees een boek waarin de gewoontes (eten, feesten, kleren) totaal anders zijn dan bij jullie thuis.
- Hebben jullie thuis woorden of uitdrukkingen die niemand anders gebruikt of grappen die alleen jullie begrijpen? Maak er een woordenboek of -lijst van, waarbij je het woord, de betekenis en de herkomst beschrijft. Voorbeeldje van zo’n woord bij ons thuis.
- Lees een boek met huis in de titel: Het huisje dat verhuisde, De Verhuisdieren, Het kleine huis bij de rivier, Het Pungelhuis…
- Welke dieren wonen er in je huis? Lees twee verhalen uit Het Eigenwijze Huisdierenboek over zilvervisjes en muizen.
- Doe alsof je thuis bent: kom de klas binnen zoals je ’s middags thuis komt. Wat doe je anders? Waarom? Doen andere kinderen dat ook?
- Bedenk zoveel mogelijk spreekwoorden over thuis.
- Maak je huiswerk!
- Hoe leefden mensen vroeger? Lees deze verhalen uit De oma van de oma van mijn oma gratis en voor niets.
- Soms zie je een zin een boek die je wel in wilt lijsten. Schrijf of typ hem mooi over, doe hem in een lijstje en hang hem thuis aan de muur.
- Heb je een favoriete leesplek thuis? Hoe kun je de plek nog fijner maken: een lamp op je nachtkastje, een hangmat in de tuin, je telefoon op stil of op een heel andere plek…
- Bekijk de website van een makelaar. Wat valt je op aan het taalgebruik? Kies vijf echte makelaarswoorden uit (fraai, royaal, luxe, ideaal, uitzicht) en schrijf daarmee een boekverslag in makelaarstijl.
- Kijk bij schrijvers thuis door te zoeken op “Schrijver op je scherm” Waarschijnlijk hebben ze het nog over de coronatijd, maar je krijgt wel mooi een kijkje in hun werkkamer of keuken. Welke boeken hebben ze in hun boekenkast staan?
- Vraag ChatGPT om meer dan 20 lesideeën voor de Kinderboekenweek 2023.
- Download de poster van CPNB met boekentips bij het thema ‘Op bezoek in een boek’ (pdf)
- Mijn fijne collega’s van Patsboem pakten het minder summier aan dan ik en maakten voor elke bouw een complete les.