Meer dan twintig lesideeën voor de Kinderboekenweek 2017

Hier zijn wat lessuggesties bij het thema van de Kinderboekenweek 2017: gruwelijk eng. Het zijn er meer dan twintig, maar ik heb ze heel summier beschreven. Zie het als aanknopingspunten. Sommige lesideeën zijn in te zetten voor alle groepen. Andere zijn misschien vooral geschikt voor onderbouw, middenbouw of bovenbouw.Oh, en trouwens: je kunt me natuurlijk ook nog boeken voor de Kinderboekenweek.

1. Bedenk een tegendier voor een eng dier. Ben je bang voor de grote witte haai? Teken een kleine roze iaah! Ben je bang voor de vogelspin? Teken een lieve, knuffelige spin die alle engheid tenietdoet (zoals het voorbeeld hierboven van dochter Aniek).

2. Maak het zo donker mogelijk in de klas. Kunnen jullie elkaar nog zien? Misschien is er een ruimte zonder ramen op school. Dat is helemaal spannend. Neem een zaklamp mee en lees iets griezeligs voor. Bijvoorbeeld: de verhalen onderaan deze pagina.

3. Laat enge geluiden horen. Bijvoorbeeld via freesoundeffects.com Laat de kinderen raden wat ze horen. Welke vinden ze het engst?

4. Maak een eigen hoorspel in groepjes of met de klas. Laat de kinderen zelf de geluidseffecten maken. Bijvoorbeeld van naderende voetstappen, een piepende deur, een landende alien …

5. Verzamel alle broodbakjes van de kinderen en daag ze uit iets willekeurigs van een ander te eten. Wie lust alles?

6. Schmink en verkleed jezelf als een ‘eng’ figuur uit je favoriete boek of sprookje. De GVR, Dolfje Weerwolfje, Voldemort, Dummie de Mummie…

7. Als een grote meteoriet de aarde raakt zijn de gevolgen enorm. Daar kunnen de dinosauriërs over mee praten. Oh nee, niet meer. Stel je voor dat dat nu gebeurt. Laat de kinderen een verhaal schrijven over hoe dat zou gaan. Of laat ze een journaal spelen dat de meteoriet aankondigt. Wat zou je doen als er een meteoriet naderde? Proberen er iets aan te doen? Of nog even genieten van het leven? Laat ter inspiratie beelden op YouTube zien van de meteoriet van Tsjeljabinsk in 2013. Dat was een kleintje.

8. Waar ben je bang voor? Denk aan dieren, rampen, ziektes. Begin zelf door te vertellen waar jij bang voor bent. Vraag de kinderen om je gerust te stellen. Vraag nu waar de kinderen bang voor zijn. Laat ze vertellen en door andere kinderen geruststellen.

9. Wat zijn de engste plaatsen op aarde? Laat de kinderen informatie zoeken en een werkstuk of presentatie maken. Denk aan Death Valley, Tsjernobyl, de bodem van de Marianentrog…

10. Wie is de engste figuur uit de geschiedenis? Laat de kinderen informatie zoeken en een werkstuk of presentatie maken. Denk aan Assad, Hitler, Dzjengis Kahn, Caligula…

11. Wat zijn de engste dieren op aarde? Laat de kinderen informatie zoeken en een werkstuk of presentatie maken. Denk aan de grote witte haai, de zwarte mamba of de naakte molrat…

12. Hou een verkiezing van de engste figuur, plaats of het engste dier. Laat enkele kinderen hun favoriet presenteren en laat daarna de hele klas stemmen. Wat is de top 3?

13. Wat zijn de gevaarlijkste vulkanen? Hoe is het om een vulkaan in te gaan? Laat beelden zien van wetenschappers die een vulkaan in gaan.

14. Wie is er wel eens bij een vulkaan geweest? Wie heeft er een aardbeving meegemaakt? Een tornado, een storm op zee of een heftig onweer? Laat de kinderen erover vertellen. Hoe was het? Zouden ze het nog een keer mee willen maken? Waarom wel of niet?

15. Laat de reconstructie zien van de uitbarsting van de Vesuvius in 79.Zombie

16. Speel Weerwolven!

17. Bedenk je eigen Snapchat-filter voor Halloween. Maak een duidelijk ontwerp. Kun je iets bedenken om het echt in Snapchat te krijgen?

18. Maak een gruwelijk eng portret van jezelf: http://funny.pho.to/scary-face-effects/ Probeer de site wel even eerst zelf uit en kijk of de privacy policy akkoord is.

19. Lees een eng verhaal voor uit De oma van de oma van mijn oma. In deze pdf zitten verhalen over de doodstraf, de pest, de tandarts en de televisie (heel eng 🙂

20. Lees een eng verhaal voor uit Hé Aardbewoner! Download hier de pdf met vulkanen, aardbevingen, orkanen, tornado’s en het einde van de wereld.

21. Gebruik de gratis digibordlessen die Rian Visser maakte bij het thema Gruwelijk Eng (klein stukje scrollen naar beneden).

22. Bekijk de lesideeën van Kinderboekenjuf.

23. Koop voor een paar euro een vleesetende plant, zoals de Venus vliegenval. Wie durft hem (levende) insecten te voeren? (Niet te veel!) Laat de kinderen meer informatie zoeken over de verzorging van de plant en kijk deze aflevering van het Klokhuis.

24. Bezoek de online escape rooms van Meester Henk: http://escaperoom.yurls.net/

 

Een gedachte over “Meer dan twintig lesideeën voor de Kinderboekenweek 2017

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑