De oma van de oma van mijn oma – recensies

De Oma van de oma van mijn oma heeft al een boel leuke recensies gekregen. Maar misschien wel het mooiste zijn de armpjes van kinderen stevig om je boek. En dan weken later van hun moeder horen: Ze zijn echt dol op je boeken. Hier toch een aantal fragmenten van recensies.

Bas Maliepaard (Trouw): De originele opzet is een vondst: in korte, komisch cuyzzjpweaeu6xugeïllustreerde hoofdstukken over uiteenlopende onderwerpen, maak je een reis terug in de tijd aan de hand van je grootouders, daar weer de opa of oma van, daar de grootouders van en zo verder. (…) Deze onderhoudende geschiedenislesjes vol wetenswaardigheden werken erg goed, omdat ze telkens jouw band met het verleden benadrukken.

Edward van de Vendel (Leestip): Een heel fijne kennismaking met dat wat vorige generaties als gewoon beschouwden – met als gevolg dat we ook weer een beetje anders tegen onze huidige tijd aankijken.

NBD Biblion:  Als je praatjes bij de pomp als voorloper van WhatsApp beschrijft, komt geschiedenis dichtbij! Dat Ter Horst er goed in is onbekende en ingewikkelde onderwerpen helder uit te leggen, bewees hij met ‘Hé aardbewoner’ (2014) en ‘Van oerknal tot robot’* (2015). De relativerende ondertoon geeft extra diepgang (…) Ook goed bruikbaar op school.

Kkidsweek-recensieidsweek: Marc ter Horst stuurt je terug in de tijd met paard en wagen en soms met een (denkbeeldige) tijdmachine. Steeds krijg je op een grappige manier uitleg over hoe dingen door de tijd heen zijn veranderd. Een bed was ooit een bundel stro, veranderde in een bedstee en komt nu van Ikea. En een TomTom? Die hadden ze vroeger écht niet.

Pluizer: De informatie is gebald, duidelijk en nagenoeg volledig en een ideaal uitgangspunt om verder uit te diepen. (…) De titels zijn uitnodigend. De illustraties zijn grappig. Dit is een boek dat in elke klasbibliotheek thuishoort.

Leestafel: Wat een heerlijk geschiedenisboek is dit! Op een heel prettige toon wordt met veel humor verteld hoe het leven was in de tijd van eerdere generaties. (…) Vroeger hè, vroeger… dat waren andere tijden. Het is erg leuk dat kinderen de geschiedenis om deze manier kunnen lezen. Ieder hoofdstuk is als een spannend verhaaltje, je gelooft gewoon niet wat je leest.

J/M Ouders: In dit leuke, leerzame boek ga je met heel veel opa’s en oma’s en daar weer de opa’s en oma’s van op reis in het verleden. Op een speelse, verhalende manier kom je erachter hoe de dingen gingen vroeger. (…) Dit is alweer het derde boek van Marc ter Horst en (ik hoop dat hij nog veel meer voor ons in petto heeft) en wat voor een! Fijn om uit voor te lezen, om door te bladeren, of om geschiedenislesjes uit te geven. Met grappige, verhelderende tekeningen van Eliane Gerrits.

Bek Boeken: Een boek dat geschiedenis leuk maakt! In dit hardcover prentenboek dat geschikt is voor wat oudere kinderen (vanaf 7), spring je steeds per generatie terug in de tijd om te lezen hoe die generatie deed wat jij nu doet. (…) Als dat niet een fantastisch leuke manier is om geschiedenis te leren, weet ik het ook niet meer! Het is natuurlijk rijk geïllustreerd (door Eliane Gerrits) en staat vol weetjes, feiten en verhalen.

Mamaliefde: De verhalen zijn met humor geschreven en luchtig van toon. Je hebt het gevoel dat Marc ter Horst zelf het verhaal aan je vertelt. Je hebt bijna niet door dat je ook nog iets leert als je dit boek leest. (…) zó krijgen kinderen gevoel voor verandering mee en kunnen ze geschiedenis als een geheel gaan zien. Want geschiedenis is niet alleen opeenvolging van gebeurtenissen. Er zijn zoveel verbanden. Het is waardevol om kinderen juist dáár vertrouwd mee te laten raken. Zo komt de geschiedenis dichtbij, wordt geschiedenis weer actueel. En flink afgestoft.

Coole suggesties: De oma van de oma van mijn oma is een heel leuk boek om te lezen. Het vertelt je precies hoe het leven vroeger was, netjes opgedeeld in handzame stukjes. (…)  Deze verhaaltjes zijn bovendien begeleid met vrolijke tekeningen, die nog wat duidelijker maken hoe het er vroeger aan toe ging. In de tekst wordt bovendien de koppeling gemaakt tussen de
drie generaties. En dat geeft je een ongelooflijk inzicht in de geschiedenis. Weg dus met al die jaartallen voor nu, de oma van de oma van mijn oma kan je precies vertellen hoe het zit.

Schoolbieb op orde: Mochten jullie het nog niet “ontdekt” hebben, ren gelijk naar de boekwinkel en haal dit heerlijke boek dat je terugwerpt in allerlei periodes van het verre en nabije verleden.

Frits Spits (de Taalstaat): Een heerlijk boek voor kinderen. (Luister zijn interview met mij op NPO1 terug).

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑