Meer dan dertig schrijf- en leesideeën rondom het coronavirus

Als Schoolschrijver mag ik een tijdje niet op ‘mijn’ twee scholen komen. Ik heb vast wat lesideeën bedacht die ik ze via de mail, video of anderszins kan geven. Uiteraard vrij voor iedereen te gebruiken en aan te passen, zolang je maar niet verklapt welk negenletterwoord je met de letters van coronavirus kunt maken.

Update 2021: inmiddels is mijn kinderboek Viruswereld verschenen, met veel informatie over corona, andere virussen, vaccins, lockdowns en bijvoorbeeld ook complottheorieën. Bij het boek heb ik ook een gratis lesbrief over virussen, vaccins en nepnieuws gemaakt.

1. Bedenk een lief virus. Schrijf een verhaal over de fijne eigenschappen van dit virus. Wat gebeurt er als je het virus krijgt? Hoe verspreidt het zich? Wat doen mensen om het te krijgen?
Update: stappenplan / uitwerking voor groep 7/8 (Word) door BeterBijLeren.

2. Virus kun je ook schrijven als 4us. Bedenk drie andere woorden waarin je een stukje van het woord vervangt door een cijfer. Schrijf er een verhaal of gedicht mee. Tip: je kunt ook namen gebruiken (zie bijvoorbeeld S10 = Stien).

3. Heb je een neusje voor goede boeken? Lees je elke dag minstens een half uur? Ga je regelmatig naar de bieb? Dan ben je misschien wel besmet met het leesvirus. Het leesvirus kan helemaal geen kwaad. Sterker nog: het is hartstikke gezond. Dus: doe je best om andere kinderen te besmetten met het leesvirus. Raad ze goede boeken aan. Geef tips voor goede leesplekken en leesmomenten. En bedenk zelf hoe je het leesvirus nog verder kunt verspreiden.

4. Schrijf het woord coronavirus met grote losse letters op papier. Knip de letters los. Maak er zoveel mogelijk nieuwe woorden mee.

5. Maak een zo lang mogelijk woord met de letters van het woord coronavirus. (9 letters is mogelijk).

6. Schrijf een brief, mailtje of appje aan je opa of oma. Eindig je bericht met een open vraag (een vraag waar je niet met 1 of 2 woorden antwoord op kunt geven), zodat je ook weer een berichtje terug krijgt. Vraag bijvoorbeeld hoe het met ze gaat nu ze minder bezoek krijgen. Als je slim bent vraag je ook meteen of je oma of opa jou ook een open vraag wil stellen. Zo kun je elkaar de hele tijd berichtjes blijven sturen.

7. Geen boeken meer in huis? Bestel je boeken online. Doe dat het liefst bij een echte winkel, want die kunnen je steun goed gebruiken. Je wilt toch niet dat je favoriete kinderboekwinkel (dit is de mijne) straks niet meer open gaat?

8. Coronavirus is een bijzonder woord. Er staat geen enkele klinker naast een andere klinker en geen enkele medeklinker naast een andere medeklinker. Zoek meer van dit soort woorden. Probeer de langste te vinden, bijvoorbeeld in de categorie hoofdsteden, dieren, voetballers…

9. Als je toch bezig bent: probeer eens woorden te vinden met juist heel veel klinkers of medeklinkers naast elkaar. Zes klinkers en negen medeklinkers is het record, maar minder is ook heel knap.

10. Wij mensen zijn niet blij met het coronavirus. Maar het virus zelf is best een succes. Vertel het verhaal vanuit zijn perspectief. Dus hoe voelt het virus zich? Wat maakt hij allemaal mee? Wat vindt hij van de maatregelen die mensen nemen?

11. Hamsteren is een werkwoord met een dier erin. Daar zijn er nog veel meer van. Kun je er tien bedenken? Teken de dieren erbij of zoek er plaatjes van.

12. Stuur iemand een kaartje via omapost.nl (€2,50). Je oma, je opa of gewoon een ander iemand die misschien wel erg alleen is deze dagen.

13. Maak een rebus waarvan de oplossing coronavirus is.

14. Maak een woordzoeker of kruiswoordraadsel waarbij de oplossing coronavirus is. Bijvoorbeeld doordat je in de gemarkeerde vakjes die letters terugvindt. Lastig? Doe het dan alleen met corona of virus.

15. Download Wordfeud op je telefoon of tablet en speel het met andere mensen.

16. Stuur virtuele rooksignalen naar het ziekenhuis om de medewerkers aan te moedigen.

17. Doe mee aan de Boekenbingo en schrijf reviews bij de boeken die je leest.

18. Lees de boeken van de tiplijst van de Kinderjury. Tip: als je op een boek klikt kun je de eerste bladzijden van het boek lezen. Zo weet je meteen of het iets voor jou is.

19. Bijna alle sport is afgelast. Ook concerten en musicals gaan niet door. Pretparken en dierentuinen zijn dicht. Hoe moet dat nou met je voetbalheld, je musicalster, je lievelingsachtbaan en je favoriete dier? Schrijf ze een brief of een berichtje op social media. Geef ze tips hoe ze fit kunnen blijven, hoe ze zich niet hoeven te vervelen en vertel hoe blij je straks gaat zijn als ze weer aan de slag gaan.

20. Bestel nieuwe boeken als e-book. Dan heb je ze meteen in huis. Let op: bij boeken met veel plaatjes is een e-book vaak niet echt mooi.

21. Bedenk een superheld die met haar of zijn superkrachten het virus in de pan hakt. Hoe heet je held? Schrijf er een verhaal over en teken de held erbij.

22. Er is nog geen medicijn tegen het coronavirus. Maar dat gaat er vast wel komen. Wedden dat het dan weer een heel ingewikkelde naam krijgt? Kun jij niet alvast een goede naam bedenken? En als je toch bezig bent: misschien weet je ook wel een betere naam voor het virus zelf.

23. Gratis lessen begrijpend lezen bij Kidsweek.

24. Nog veel meer ideeën op de website van Aby Hartog.

25. Kinderboekenschrijver Marlies Slegers leest voor op YouTube.

26. Jeugdbieb over virussen.

27. Oh… en mijn boeken kun je ook altijd bestellen, gesigneerd of niet. Kijk maar hier. Ik probeer ze meestal dezelfde dag nog te verzenden. En als je in de buurt van Nijmegen woont (<20 km) dan kom ik ze zonder verzendkosten en geheel contactloos brengen op de fiets!

28. Schrijfopdracht Anti-verveeltips groep 5/6 (Word) door BeterBijLeren.

29. Lees- en schrijfopdrachten van de Schoolschrijver. Met video’s van echte kinderboekenschrijvers.

30. Huisarrest: online verhalenserie over kinderen in quarantaine. Geschreven en voorgelezen door kinderboekenschrijvers van De Schoolschrijver.

31. Collega Rian Visser zette heel veel digitale kinderboeken op een rij die momenteel gratis zijn te downloaden.

32. Lees Mijn dagen met Niets van Mireille Geus, het eerste kinderboek over corona, over een meisje dat thuis zit tijdens de lockdown.

33. Lees mijn nieuwste boek Viruswereld, een informatief kinderboek over virussen en pandemieën.

34. Download de lesbrief bij Viruswereld, met onder andere opdrachten over nepnieuws en vaccins.

35. 19 extra tips van De Schoolschrijver!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑