Een ander ezelsbruggetje voor de planeten

Voor mijn kinderboek Hé Aardbewoner zocht ik een nieuw ezelsbruggetje om de volgorde van de planeten te onthouden. Sinds Pluto is gedegradeerd tot dwergplaneet is het gangbare ezelsbruggetje: Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nachtjapon. Niet echt geweldig, vooral omdat alleen de beginletters aanknopingspunten bieden en je dus makkelijk kunt denken dat Mars het dichtst bij de zon staat en Mercurius onze buurplaneet is. Meter Van Acht Maak Japanse Stof Uw Nachtjapon zou wat dat betreft al beter zijn. Maar dat loopt niet zo lekker.

De 3 beste ezelsbruggetjes voor de planeten

Tijdens het schrijven van Hé Aardbewoner heb ik een aantal alternatieven bedacht waarbij van (bijna) elke planeet de eerste twee letters overeenkomen. Ik liet mensen stemmen en dit is de uitslag van de poll in onspannende volgorde. Dit omdat ik zelf de nummer 3 het beste vind.

1: Mijn Vader At Malse Jonge Spruitjes Uit Nederland.
Deze heb ik later toegevoegd op aangeven van een lezer. Wel  jammer dat alleen de eerste letters corresponderen met de planeten.

2: Mensen Vergeten Altijd Maar Jullie Slim Uitgekozen Namen.
Het grappige was dat deze pas als een raket steeg na een retweet van Onze Taal. Daar houden ze wel van een stukje metatekstualiteit of hoe dat ook mag heten. Persoonlijk ben ik bang dat hij zo geforceerd is dat de volgorde van de planeten eerder als ezelsbruggetje dienst gaat doen om deze zin te onthouden dan andersom.

3: Met Veel Aardbeien Maakt Juf Sanne Urenlang Nepwijn.
Deze heb ik met wat twitterhulp bedacht en voldoet als enige in de top 3 aan de wens om per planeet twee beginletters overeen te laten komen. Daarom heb ik hem opgenomen in het hoofdstuk Op bezoek bij de buren van Hé Aardbewoner.

Een gedachte over “Een ander ezelsbruggetje voor de planeten

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑